Opleiding Ruitervitaal Yoga

Yoga = oefenen met lichaam, adem en concentratie 

Bij yoga oefen je met lichaam, adem en concentratie. Elk van deze drie aspecten heeft invloed op je paard. Spanning en scheefheid in je lichaam heeft gevolgen voor de beweegruimte van je paard. Maar een paard reageert ook op een hoge adem of bijvoorbeeld op een gebrek aan mentale aanwezigheid van de ruiter. Yoga beoefenen werkt door op al deze niveaus, het is een prachtige manier om jezelf beter te leren kennen en je bewustzijn te ontwikkelen. 


Opbouw opleiding Ruitervitaal Yoga

Yoga begint bij ervaren en daarom ga je in deze opleiding eerst vooral veel zélf yoga doen!


De lesdag start met een uitgebreide yogales, uiteraard specifiek afgestemd op ruiters. Elke yogales heeft een thema, passend bij het onderwerp van de dag. Zo zijn praktijk en theorie een geheel en kun je de lesstof doorgronden vanuit je eigen ervaring.


Na het oefenen gaan we dieper in op een aantal houdingen. We bekijken wat er gebeurt in het lichaam en met de adem, waarom de houding geschikt is voor ruiters en bijvoorbeeld welke variaties er mogelijk zijn. Daarna theorieles over o.a. de achtergronden van yoga, de werking van het (ruiter)lichaam of de opbouw van een complete yogales. 


Thuis ga je verder aan de slag door zelf yoga te doen, proberen en ervaren. Ook volg je thuis nog minimaal een keer de lange (video)les van mij en lever je voorafgaand aan de volgende lesdag enkele huiswerkvragen in per e-mail. 


In de loop van het seizoen ga je zelf leren lesgeven in Ruitervitaal Yoga. Je geeft (gedeeltes van) een les aan je opleidingsgenoten en mensen uit je omgeving. Aan het einde van de opleiding doe je een praktijkexamen en maak je een theorie-examen dat je thuis mag uitwerken. Naar aanleiding van je examens ronden we de opleiding samen voor je af in een persoonlijk gesprek. 

Jezelf ontwikkelen als ruiter of als begeleider van ruiters?

In samenwerking met het opleidingscentrum voor ruitervitaliteit van One Switch verzorg ik vanaf oktober 2022 de opleiding Ruitervitaal Yoga. 

Wat levert de opleiding Ruitervitaal Yoga je op? 

Meer balans tussen kracht en souplesse in je lichaam * Groter lichaamsbewustzijn * Dieper leren ontspannen * Meer ademgevoel * Je gedachten makkelijker tot rust brengen * Aandacht en concentratie trainen * Meer verbinding ervaren met jezelf -> meer verbinding met je paard * Rustiger en zelfverzekerder in het zadel * Zelf leren lesgeven in Ruitervitaal Yoga


Onderwerpen opleiding Ruitervitaal Yoga
Bekken als basis voor mens en ruiter * Oprichting: de wervelkolom en core stability * De werking en betekenis van de adem voor ruiters * Ontspannen, hoe doe je dat? * Yogahoudingen en -series voor ruiters * Zonnegroet: vitaal en soepel de dag beginnen * Concentratie, visualisatie, meditatie * Achtergronden van yoga * Kennismaking Ayurveda * Variaties en aanpassingen: yoga voor elke ruiter * Opbouw complete Ruitervitaal Yoga-les * Didactiek van het yogales geven

Praktisch

De opleiding Ruitervitaal Yoga start in oktober 2022 en loopt door tot begin juli 2023. Er is een ritme van ongeveer 2x per maand les op vrijdag van 10.00-13.30u op de prachtige locatie van Dressuurstal Van Baalen in Brakel. In de schoolvakanties is er geen les (alle regio’s). 


Voorafgaand aan de eerste lesdag heb je een persoonlijke intake met mij van een half uur. Je bespreekt je persoonlijke motivatie, je ervaring met bewegen, yoga en paardrijden. Ook doen we samen kort een aantal yoga-oefeningen zodat ik een indruk krijg van jouw unieke beweegpatroon. 


Lesdag: vrijdag

Tijd: 10.00-13.30u 

Data: vrijdag 7 en 14 okt, 11, 18 en 25 nov, 16 dec 2022, 13 en 27 jan, 10 en 17 feb, 10, 24 en 31 maart, 14 en 28 april, 12 mei, 9 en 30 juni, 7 juli 2023 

Studiebelasting: Lesdag op locatie 3,5 uur per twee weken, zelfstudie 4-6 uur per week. Gaandeweg zal je merken dat je het zelf oefenen niet meer ziet als ‘huiswerk’. 

Intake: Een afspraak voor de intake kun je met me maken na de definitieve bevestiging van je aanmelding. 

Benodigde voorkennis: Enige bekendheid met de anatomie van het menselijk lichaam is noodzakelijk, hier zal ik ook naar vragen tijdens de intake. Heb je je nog niet eerder bezig gehouden met dit onderwerp? Dan zal Janneke den Otter van One Switch contact met je opnemen en je voorzien van een e-syllabus (kosten € 49,95) met de benodigde kennis van anatomie, fysiologie en blessures. Je wordt geacht dit te hebben doorgenomen en over de eerste 6 lessen eigen te maken. Deze kennis wordt niet geëxamineerd, maar we verwachten wel dat je deze praktisch kunt toepassen. 

Kosten Ruitervitaal Yoga Opleiding: € 1795,-